Je houdt van sportief rijden, je houdt van diesels en je hebt van ons gehoord dat de nieuwe Audi TT subliem is, maar welke opties heb je nog meer?

Met je vinger het cijfer 2 tekenen op een touchscreen is zo eenvoudig nog niet. Het navigatiesysteem van de TT is ervan overtuigd dat we meer hebben aan een postcode met een Z dan met een 2 en de deleteknop moet er talloze malen aan te pas komen. Na verschillende vergeefse pogingen lukt het eindelijk, door een enorm grote 2 met een overdreven ronde bovenkant te tekenen. Ten langen leste accepteert de TT de input en verschijnt er een cijfer in plaats van een letter. Een irritante onvolkomenheid, zo’n onwillig schermpje, maar eigenlijk is dit het enige dat we op de uitrusting van de TT aan te merken hebben.

Wij zijn erg onder de indruk van de nieuwe Audi TT. Niet voor niets kroonden we de derde generatie van deze sportcoupé onlangs tot onze Coupé van het Jaar 2014, maar we blijven tegelijk nieuwsgierig hoe de concurrentie het doet. De meest directe rivalen zijn twee andere Duitsers, de BMW 225d en de nieuwe VW Scirocco. Ook de Fransen zijn vertegenwoordigd, met de Peugeot RCZ.

Het heeft overigens geen zin om brieven en mailtjes te blijven schrijven dat we bij TopGear niet objectief zouden zijn. Naar verdachtmakingen dat we partijdig zijn, of een vooringenomen voorkeur voor dure Duitse modellen hebben, luisteren we niet. Bovendien dreigde ons plan aanvankelijk een beetje in duigen te vallen. Veel in het leven hangt nu eenmaal af van waar je woont en in Nederland doet Volkswagen-importeur Pon niet echt gezellig mee. Zij zijn ervan overtuigd dat in dit kikkerlandje de Scirocco te weinig zal worden verkocht, dus is het oliedomme besluit genomen om de nieuwe Scirocco niet naar Nederland te brengen. Van de Belgen weten we allang dat ze een veel betere smaak hebben dan Nederlanders, dus daar doen ze niet moeilijk en is de fraai gelijnde Scirocco gewoon verkrijgbaar. Nederlanders die een echt mooie Volkswagen willen, zijn dus gedwongen om de Scirocco in België of Duitsland te kopen en aan de grens, ten overstaan van meneer Dijsselbloem en zijn trawanten, een royaal bedrag aan bpm af te dragen. Wij laten ons niet uit het veld slaan en wegen de Scirocco gewoon mee in deze test. Ook omdat onze Engelse collega’s niet bereid waren ‘m uit de test te gooien trouwens, maar dat terzijde.

Terug naar de Audi. Laten we duidelijk zijn: de TT is beslist niet perfect. Een bruikbare achterbank zou leuk zijn geweest en de aanschafprijs van deze 184 pk sterke diesel kruipt – zonder enige optie of extra – al veel te dicht naar de 50.000 euro.

Van de VW Golf jatte de TT de 2,0-liter viercilinder turbodiesel. Goed voor een vermogen van 184 pk en een koppel dat zelfs gelijk is aan dat van de TTS, namelijk 380 Nm. Fiscaal zit het ook wel lekker, want met een CO2-uitstoot van 110 g/km krijgt de TDI Ultra (die toevoeging Ultra krijgen alle Audi diesels waarvan men vindt dat ze zuinig zijn) een bijtelling van 20 procent.

Er zijn toetsenbordridders die ons schrijven dat een echt sportieve auto geen diesel kan zijn, maar deze TT accelereert van 0 naar 100 km/u in iets meer dan 7 seconden, dus zeg het maar?

De Scirocco, waar de Nederlandse importeur dus zo weinig vertrouwen in heeft, beschikt over dezelfde 2,0-liter TDI van het VAG-concern. In dit geval is er wat minder getuned, waardoor de Scirocco het moet doen met 150 pk. Wat de Scirocco in Nederland zou hebben gekost, zullen we natuurlijk nooit weten, maar in België krijg je een 2.0 TDI BlueMotion mee als je 29.820 euro over de toonbank schuift.

De Peugeot RCZ heeft de meest bescheiden aanschafprijs en werd een tijdje geleden al gerestyled. De ontwerpers lijken daarbij met een schuin oog naar de TT te hebben gekeken. Ze hebben goed werk geleverd, want zeker van achteren gezien is de RCZ buitengewoon fraai. We hadden ook niet anders verwacht van een Franse designafdeling. Maar uiterlijk is niet alles. We kijken ook naar andere zaken en dan valt op dat de Peugeot de minst indrukwekkende verbruikscijfers van de vier testauto’s heeft.

‘De Scirocco zal in bochten niet veel langzamer zijn dan de TT, maar hij laat je er wel een stuk harder voor werken’

De BMW 2-serie komt in de plaats van de 1-serie coupé. BMW heeft besloten dat alle modellen in de series die een even nummer dragen, tweedeursmodellen zijn. De 2-serie Active Tourer is in dat opzicht een kleine vergissing geweest. De 4- en 6-serie Gran Coupé tellen we ook maar even niet mee. De 225dA (met automaat) beschikt over een vermogen van 218 pk en is daarmee in deze test veruit het krachtigst.

Ondanks het feit dat de Scirocco is gebaseerd op het platform van de oude Golf type 6, is het toch de BMW 2-serie die de meeste overeenkomsten vertoont met z’n klassieke hatchback-broeder. Het interieur is een kloon van de 1-serie: doordacht, logisch vormgegeven en ergonomisch verantwoord, maar wel een beetje zakelijk.

Door het doelmatige, functionele interieur en het verhoudingsgewijs brave uiterlijk van de 2-serie ben je in dit gezelschap al snel geneigd de BMW als de vreemde eend in de bijt te zien. Op papier een echte sportcoupé, maar in werkelijkheid een tweedeurs sedan? Die angst blijkt ongegrond. Je moet wel degelijk bij de les blijven in de 225dA. Doe je dat niet, dan grijpt het koppel van 450 Nm je vanzelf bij je nekvel. De zitpositie is aangenaam laag en de 2-serie is goed in balans. Het lage zwaartepunt geeft een flinke voorsprong wanneer het op snel bochtenwerk aankomt. Gecombineerd met achterwielaandrijving maakt dit van de 225dA een uitermate onderhoudende en evenwichtig aanvoelende auto, met rijeigenschappen waaraan de andere drie maar met moeite kunnen tippen.

BMW’s zijn van huis uit rijdersauto’s, maar het sportieve karakter wordt door de korte wielbasis van de kleine BMW extra benadrukt waardoor de 2-serie een veel sprankelender indruk maakt dan een 4-serie.

De Scirocco komt wat rijeigenschappen betreft dicht in de buurt van de BMW. Iets minder verfijnd, wat minder evenwichtig en vooral minder krachtig, maar desalniettemin een sensationele ervaring om in te rijden. Deze Scirocco heeft vooral te lijden onder dat gebrek aan vermogen. Net als de Audi TT is ook de VW leverbaar met een 184 pk sterke 2,0-liter turbodiesel, maar die was op het moment van testen nog niet beschikbaar. De door ons geteste Scirocco werd uitgerust met 19 inch velgen uit het optionele R-Line pakket en die staan de VW uitstekend. Voor het overige zijn we minder te spreken over de uitwerking van de laatste update van de Scirocco. De voorbumper heeft rare GTI-achtige trekjes gekregen waardoor het lijkt of de knipperlichten om koeling verlegen zitten.

De besturing van de Scirocco is direct en levert een redelijke mate van feedback, ondanks (of juist dankzij) de elektrische bekrachtiging. De remmen vallen zwaar tegen. Zonder twijfel de slechtste van alle vier de geteste auto’s. Naar alle waarschijnlijkheid veroorzaken de extreem platte banden op de 19 inch velgen (en het daardoor nogal nerveuze weggedrag) een conflict met het abs-systeem. Dat vergt gewenning, maar desondanks kun je een hoop lol hebben in de nieuwe Scirocco. Niet voor niets was dit onze Auto van het Jaar 2008. Het perfect vormgegeven stuur is afkomstig uit de Golf R. Het maakt snel bochtenwerk mogelijk, maar de voorwielen van de Scirocco hebben wat moeite om snel opeenvolgende bochten op te vangen.

De Audi TT maakt in dat opzicht een veel evenwichtiger indruk. Een lichter chassis zorgt ervoor dat de Audi beter in balans is dan de Scirocco, die in tegenstelling tot de TT geen gebruik maakt van VW’s nieuwe lichtgewicht MQB-platform. Met de stopwatch in de hand zal de Scirocco in bochten niet veel langzamer zijn dan de TT, maar je moet er wel een stuk harder voor werken om een goede tijd neer te zetten. De Audi is goed gemanierd en gehoorzaam, maar opmerkelijk genoeg zijn het juist de kleine schoonheidsfoutjes die ervoor zorgen dat de Scirocco je veel meer bij de rijervaring betrekt. Dat is voor veel mensen eerder een voordeel dan een nadeel.

Van de Beetle Sport hadden ze bij VW nog wat meters en klokken over, die met een merkwaardig Duits gevoel voor humor op nogal kwistige wijze hun weg hebben gevonden naar de Scirocco. Het geheel moet doen denken aan oude Amerikaanse muscle-cars, maar dat doet dat niet. Het doet vooral denken aan de Beetle Sport – geen toonbeeld van elegant dashboarddesign. Op sommige plaatsen is de kwaliteit van het gebruikte plastic ronduit slecht en hoe opwindend de roodgekleurde naalden van al die ronde metertjes en klokken ook zijn, het doet allemaal wat gedateerd aan. Het kleine 5 inch touchscreen werkt opmerkelijk snel en accuraat, maar het ziet er uit als een oude Gameboy. Voor een meer dan riante vergoeding kunnen die achterhaalde schermpjes worden vervangen door iets moderns, maar dat zou in een auto uit deze prijsklasse toch niet nodig moeten zijn.

De RCZ doet er in dit opzicht nog een schepje bovenop. Wat je ook uitspookt met de snelle Peugeot, een gevoel van hopeloze veroudering zal altijd aan het interieur blijven kleven. Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst een auto gezien zonder ook maar één knopje of schakelaar op het stuur? Dit is geen opzettelijk spartaans interieur om de pure rijervaring te benadrukken, maar een overduidelijk bewijs dat veel van het verouderde interieur van de RCZ is terug te voeren tot de inmiddels volstrekt achterhaalde vorige generatie 308. Vergeleken met de TT loopt de RCZ decennia achter. Niet alleen in technisch opzicht. Zo is de zithoogte van de stoelen wel lekker laag, maar ze zijn tegelijk zo raar gepositioneerd dat het effect volledig teniet gedaan wordt. Wat resteert is een ongemakkelijke houding achter het stuur. Ironisch genoeg laat het ouderwetse schermpje in de cockpit van de RCZ zich wel veel makkelijker bedienen dan Peugeots meer recente touchscreen-pogingen, maar daar blijft het bij. De budgetkwaliteit van de gebruikte materialen in het interieur doen de RCZ geen recht.

Na de scherpe besturing van de Audi, waarbij de volledige wieluitslag in slechts twee omwentelingen van het stuur wordt gerealiseerd, voelt een volledige extra omwenteling bij de hydraulisch bekrachtigde stuurinrichting van de Peugeot haast archaïsch aan. De winst is wel dat de RCZ hierdoor minder nerveus aanvoelt bij hoge snelheden, maar dat is dan ook het enige voordeel. De Peugeot is ook het lawaaiigst van allemaal. De RCZ heeft de meest rumoerige motor en is maar marginaal beter dan de VW wanneer het op bandengeruis en veerkarakteristiek bij lage snelheden aankomt.

Er zijn ook sterke kanten. De zesbak van de Peugeot schakelt heerlijk en de pook ligt lekker in de hand, zeker vergeleken met het XXL-exemplaar dat Peugeot tegenwoordig in de nieuwe 308 monteert.

Wanneer je je best doet, wil de achterkant van de RCZ best kwispelen, maar het weggedrag wordt toch gedomineerd door het topzware gevoel aan de voorkant. Door de ervaringen die we met deze RCZ hebben opgedaan, zijn we steeds meer respect gaan krijgen voor de prestatie van Peugeot Sport, die van de RCZ R een heel capabele auto heeft gemaakt. Als deze RCZ maatgevend is voor de uitgangspositie waarmee men bij Peugeot Sport moest werken, dan is de RCZ R een huzarenstukje. We bedelen de wat gedateerde Peugeot het minste aantal punten toe.

Het Duitse trio laat zich moeilijk uiteen spelen. Zonder twijfel is de BMW de beste rijdersauto, maar dat mag ook wel met de kostbare adaptieve vering, het enorme vermogensvoordeel en vooral gezien de prijs die je neer moet tellen voor de uitvoering waarin we reden.

De Scirocco komt wat ons betreft samen met de BMW op een gedeelde tweede plaats. Het wat belegen interieur wordt ruimschoots gecompenseerd door een bruikbare achterbank, grandioze rijeigenschappen en een spectaculair uiterlijk.

En de Audi? Door de vlekkeloze bouwkwaliteit, het onberispelijke weggedrag en het extreem lage verbruik is de TT een auto om van te watertanden. Daar merken we wel bij op dat Audi’s ontwerpafdeling wat minder strak aangelijnd had mogen worden. Het ontwerp oogt behoudend en voorzichtig, tegen het saaie aan als je de vorige TT even uit je geheugen tovert. Dat had brutaler en veel vernieuwender gekund.

Vergeleken bij de eerdere versies van de TT is deze nieuwe generatie wel een enorme sprong voorwaarts – al is die sprong dan onzichtbaar. Hij is wendbaarder, leniger en communicatiever. Als echte allrounder weet de TT zich daarom nipt op de eerste plaats te worstelen.

Audi TT 2.0 TDI Ultra

Motor
1.968 cc
viercilinder turbo
184 pk / 380 Nm

Aandrijving
voorwielen
6v handbak

Prestaties
0-100 km/u in 7,1 s
top 241 km/u

Verbruik (gemiddeld)
4,2 l/100 km
110 g/km CO2
D-label

Afmetingen
4.177 x 1.832 x 1.353 mm (l x b x h)
2.505 mm (wielbasis)
1.340 kg
50 l (diesel)
305 / 712 l (bagage)

Prijzen
NL € 47.210 (20%)
BE € 38.900
Peugeot RCZ 2.0 HDi 160 pk

Motor
1.997 cc
viercilinder turbo
160 pk / 340 Nm

Aandrijving
voorwielen
6v handbak

Prestaties
0-100 km/u in 8,7 s
top 220 km/u

Verbruik (gemiddeld)
5,3 l/100 km
130 g/km CO2
D-label

Afmetingen
4.287 x 1.958 x 1.362 mm (l x b x h)
2.612 mm (wielbasis)
1.345 kg
55 l (diesel)
321 / 639 l (bagage)

Prijzen
NL € 41.150 (25%)
BE € 29.361
Volkswagen Scirocco 2.0 TDI BMT 150 pk

Motor
1.968 cc
viercilinder turbo
150 pk / 340 Nm

Aandrijving
voorwielen
6v handbak

Prestaties
0-100 km/u in 8,6 s
top 215 km/u

Verbruik (gemiddeld)
4,2 l/100 km
109 g/km CO2
A-label

Afmetingen
4.256 x 1.810 x 1.406 mm (l x b x h)
2.578 mm (wielbasis)
1.375 kg
55 l (diesel)
312 / 1.006 l (bagage)

Prijzen
NL niet leverbaar
BE € 29.820
BMW 225dA Coupé

Motor
1.995 cc
viercilinder turbo
218 pk / 450 Nm

Aandrijving
achterwielen
8v automaat

Prestaties
0-100 km/u in 6,3 s
top 242 km/u

Verbruik (gemiddeld)
4,7 l/100 km
124 g/km CO2
E-label

Afmetingen
4.432 x 1.774 x 1.418 mm (l x b x h)
2.690 mm (wielbasis)
1.495 kg
52 l (diesel)
390 l (bagage)

Prijzen
NL € 48.800 (25%)
BE € 39.750

Reacties