Ha, betrapt. Je wilde verder klikken, hè? Je dacht: nee, niet weer dat geneuzel over elektrisch rijden. Niet weer dat gemekker over hoe we over vijf jaar allemaal onze benzine- en dieselauto’s verafschuwen. Over hoe we massaal laadpalen in onze voortuin gaan planten en wallboxen in onze garages gaan monteren om maar iets met een stekker te kunnen rijden. Zodat we met z’n allen ‘de wereld kunnen redden’. Zodat we ons goed kunnen voelen. Nee, vandaag even niet. Ik ga de nieuwe Rolls-Royce van Jon Olsson wel bekijken. Dat was wat je dacht, nietwaar? We geven je geen ongelijk. Je weet dat ook wij brandstofmotoren aanbidden. Het geluid dat ze maken, de sensaties die ze teweegbrengen. En nee, wij hebben ook helemaal geen zin om onze gekoesterde auto’s op te geven omdat een paar mensen bij de overheid denken dat dat het wereldwijde CO2-probleem gaat oplossen. Mensen die waarschijnlijk vlees eten, of zich anders wel tegoed doen aan exotische groente en fruit uit verre landen dat op walmende schepen naar hen toe gebracht moet worden. Mensen die ook op vliegvakantie gaan en die ook gewoon heet douchen. Die misschien wel kinderen hebben en daarmee de carbon footprint van hun huishouden een flinke maat groter maakten. Nee, zulke mensen hoeven niet te proberen om onze liefhebbersauto’s, een druppel in de massieve CO2-emmer, onder ons vandaan te reguleren.

We hadden het over de Opel Ampera-e Launch Executive, toch?

Sorry, we dwalen af. Maar hier is een aardig argument: de olievoorraad is eindig. En momenteel zijn er heel veel mensen – niet zoals jij en wij – die er dagelijks gebruik van maken terwijl ze hun auto’s totaal niet interessant vinden. Zou je het geen goed idee vinden als die mensen een alternatief geboden zou worden, buiten overvolle treinen? Denk je niet dat elektrische auto’s voor een groot deel van onze samenleving bijzonder nuttig zouden kunnen zijn? Trouwens: mocht jij iemand zijn die elektrisch rijden wél kan waarderen – het een hoeft het ander immers niet uit te sluiten – dan willen we je bedanken dat je ons betoog al tot hier hebt gelezen. Jóúw eerste gedachten zullen iets geweest zijn in de trant van: daar heb je TopGear weer, een beetje haten op elektro, lachen hoor. Stelletje kleuters. Dat zijn we inderdaad, maar vergis je niet: wij vinden elektrisch rijden ook best leuk. Je had ons moeten horen gieren toen we voor het eerst in een Tesla Model S zaten. Ah, daar is ie dan: de Model S. Je kunt het niet lang over elektrisch rijden hebben zonder dat ie ter sprake komt. Immers, tot nu toe zijn er twee zaken geweest die een snellere ontwikkeling van de EV in de weg stonden: de actieradius en de laadtijd. Het tweede werd al deels opgelost door een paddenstoel-achtige toename van snelladers door het hele land. Maar als je een auto wilde die een enigszins bruikbare afstand op één lading kon afleggen, kwam je eigenlijk automatisch uit bij Tesla. En Tesla’s zijn, mede door hun enorme accupakketten, nu eenmaal erg prijzig.

Er komt toch een goedkopere Tesla?

Op dit moment zijn ze in Silicon Valley volop bezig met het klaarstomen van de Model 3, de kleinere en meer bereikbare Tesla. Maar in de tussentijd bekeek General Motors de situatie en bedacht de broertjes Chevrolet Bolt en Opel Ampera-e. Met een normale prijs en een fors accupakket springen zij precies in het gat waar de Model 3 zich op richt.
Zo wordt Tesla voorlopig bij hun eigen spelletje op een achterstand gezet, want inmiddels is de Ampera-e gewoon verkrijgbaar. Hij is duurder geworden dan de 35.000 dollar die in eerste instantie werd genoemd – de prijzen beginnen in Nederland bij 40.995 euro. Maar daar staat tegenover dat de real-world actieradius is vastgesteld op 380 kilometer in plaats van de beloofde 320. Volgens het binnenkort irrelevante NEDC-sprookjesscenario redt de Ampera-e het overigens tot 520 kilometer. Je begrijpt dat dat zoals gebruikelijk een nietszeggend cijfer is. Goed, dus wat hebben we hier precies voor tofu in de kuip? Deze Opel Ampera-e Launch Executive valt met zijn lengte van 4,16 meter precies tussen de Corsa en Astra in. Zijn wielbasis ligt echter dichter bij de laatste en z’n bagageruimte is zelfs iets groter. Vijf mensen kunnen er prima in zitten, want hij is vrij hoog en heeft een vlakke vloer. Daarin zijn 288 lithium-ion accucellen verwerkt die in samenwerking met LG werden ontwikkeld. Ze hebben bij elkaar een capaciteit van 60 kWh en wegen 430 kilo. Ze worden actief gekoeld en zijn gebaseerd op de batterij van de oude Ampera plug-in hybride. Van die accu’s moest er volgens Opel nog nooit een vervangen worden. Je krijgt dan ook acht jaar of 160.000 kilometer accugarantie.

Hoe ziet de Ampera-e er vanbinnen uit?

Het fris ogende dashboard van de Ampera-e had niet eenvoudiger kunnen zijn. Een stuur, twee schermen, aircobediening en een paar knopjes voor hulpsystemen, meer omvat het niet. Op het scherm voor je neus vind je vitale info over je snelheid, stroomverbruik en reikwijdte. Die laatste is een schatting gebaseerd op omstandigheden en eerdere ritten. Voor de zekerheid worden ook de maximaal en minimaal haalbare afstanden aangegeven. Voer je een bestemming in op het centrale scherm en ligt deze verder weg dan je op je lading kunt halen, dan word je automatisch naar een oplaadpunt op je route begeleid. Overigens heeft de Opel Ampera-e Launch Executive zelf geen navigatie, maar verloopt deze altijd via je telefoon. Of dat handig is, mag je voor jezelf bepalen. Het betekent in ieder geval dat het IntelliLink-systeem op meerdere vlakken (CarPlay, apps, muziek) goed samenwerkt met onze iPhone, en dat is best prettig.
We beginnen onze rit door de omgeving van Oslo met een actieradius van 358 kilometer. Omdat de route zo’n 240 kilometer bedraagt, en ook omdat Noorwegen een elektroland bij uitstek is (ze mikken op 400.000 EV’s in 2020) en er dus volop laadpalen zijn, gaan we op pad zonder een spoortje angstzweet. Er zijn meerdere manieren om de Ampera-e te bedienen. Met de pook in de D-stand kun je normaal rijden en uitrollen, maar zet ‘m in L en de auto remt sterk af als je het rechterpedaal loslaat (en laadt zo z’n accu’s bij). Met een beetje gevoel kun je zo met één pedaal rijden en hoef je de echte remmen zelden te gebruiken. Een extra ‘oplaad-boost’ kun je geven met een flipper aan het stuur, die zorgt voor maximale regeneratie en remwerking op de elektromotor. Dit is geinig, al werkt het wel als een soort aan-uit-knop – er valt niks te doseren. We merken dat we de flipper niet gebruiken en gewoon in de L-stand rijden.

Hoe rijdt de Opel Ampera-e Launch Executive?

De Ampera-e is best zwaar voor z’n formaat – ruim 1.600 kilo – maar het gros van dat gewicht zit laag in de carrosserie. Dat betekent dat je er in bochten betrekkelijk weinig van merkt. Als je al te geestdriftig een rotonde op duikt, kom je heus wat onderstuur tegen. Dat is voor een belangrijk deel terug te voeren op de banden. Er wordt weinig geheld en gedoken, het onderstel is ferm genoeg en de besturing is niet te licht. Er is zelfs een Sport-modus, waarvan we eigenlijk niet precies hebben kunnen ontwaren wat ie doet. Maar wat betreft rijplezier is acceleratie de grootste stunt van de Ampera-e. Z’n motor laat 204 pk en 360 Nm los op de voorwielen, genoeg om je in 7,3 seconden van 0 naar 100 km/u te helpen. Indrukwekkend, maar dat cijfer vertelt niet het hele verhaal. Van 0 naar 50 gaat het kleine Opeltje namelijk in 3,2 seconden, en een tussensprint van 80 naar 120 kost niet meer dan 4,5 seconden. Goed, het zijn geen explosieve Tesla-waarden, maar de Ampera-e is absoluut vlot en hangt aan je voet zodra je dat nodig vindt. Een gelimiteerde topsnelheid van 150 km/u is ook voldoende – erg vaak zul je die met het oog op je stroomverbruik toch niet aantikken. Hoewel motorgeluid ontbreekt en het interieur hier en daar wat hard en hol overkomt, is er weinig wind- en bandenherrie te horen, zelfs op snelheid. Vanzelfsprekend stouwt Opel de auto vol met assistentiedingetjes, van botspreventie en rijstrookhulp tot een parkeerfunctie. De belangrijkste zijn eenvoudig met knoppen te bedienen, dus je hoeft niet vaak in de systeemmenu’s te gaan graven. Je kunt een app op je telefoon zetten om je Ampera-e op afstand te koelen of voor te verwarmen. En de OnStar-service is aan boord om op eenzame avonden tegenaan te kletsen. Wil je weten wat er zich allemaal in de aandrijflijn afspeelt of hoe ver je nog kunt rijden als je de airco uitzet? Dan druk je op de Energy-tab op het centrale scherm en vind je alle groen getinte info die je je maar kunt wensen.

Moesten jullie de Ampera-e nog bijladen?

We leveren de Ampera-e weer in met nog 110 kilometer actieradius in de reserve. Dat betekent dat de boordcomputer de afstand belachelijk accuraat inschatte. Zelfs met de kou, de heuvels, de snelweg en alle keren dat we onze voet grinnikend tegen het schutbord duwden. Het betekent ook dat dit eindelijk een elektrische auto is waar je van op aan kunt. En waarmee je als het moet zomaar (een van) de lage landen kunt doorkruisen. Dat kan op twee dingen duiden. Eén: dit zou zomaar de auto kunnen zijn die jou elektrisch op weg gaat helpen. Twee: dit zou zomaar de auto kunnen zijn die ervoor gaat zorgen dat jouw huidige pride & joy nog langer van z’n favoriete vurige sapje kan genieten.

Opel Ampera-e Launch Executive


Motor
1 elektromotor
204 pk
360 Nm
60 kWh (accu)

Aandrijving
voorwielen
traploos

Prestaties
0-100 km/u in 7,3 s
top 150 km/u

Verbruik (gemiddeld)
14,5 kWh/100 km, A-label

Actieradius
520 km (NEDC)
380 km (WLTP)

Laadtijd
19:00 uur bij 3,7 kW
1:15 uur bij 50 kW

Afmetingen
4.164 x 1.854 x 1.594 mm (l x b x h)
2.600 mm (wielbasis)
1.616 kg
381 / 1.274 l (bagage)

Prijzen
€ 44.995 (NL)
n.n.b. (B)

Vonnis
Oké, de Ampera-e kost ruim 40 mille en dat is niet weinig. Maar goedkopere EV’s komen lang niet zo ver, en duurdere niet veel verder. Ergo: rationeel bezien zet hij voorlopig iedereen buitenspel. Goed bezig, Opel. Dit gaat nog eens wat worden

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)