Het landschap rond Millau ziet eruit als een met de computer in elkaar geknutseld decor van een prehistorische film. En dat is bijzonder fijn om doorheen te rijden.
 
De wind jaagt over het bergachtige land, de lucht ziet er donker en dreigend uit en wordt doorkliefd door rotsachtige valleien. In de omgeving zijn tal van grotten te vinden en mensen die het kunnen weten, zeggen dat het er wemelt van de trollen. Als je niet beter wist, verwacht je achter elke heuvel een verdwaalde dinosaurus. Los van wat kleine plaatsjes zijn de sporen van menselijke bewoning ver te zoeken. Het meest opvallende bewijs van moderne beschaving heeft haast iets surrealistisch.
 
Tussen de heuvels strekt zich over een lengte van 2,5 kilometer een enorme stalen constructie uit. De zwaartekracht lijkt hier niet te gelden. De hoogste pijler is 343 meter hoog en overtreft daarmee de Eiffeltoren met achttien meter. Kolossaal is te zacht uitgedrukt. Het viaduct speelt trouwens ook de hoofdrol in een advertentie van Google Earth waarbij je in 3D het bouwwerk van boven, onder en vanaf de zijkanten kunt bekijken. Uiteraard geeft deze cyberweergave maar een fractie van de sensatie die een rit over de levensechte brug biedt.
 
Verlaat de autoweg vlak voor het begin van het viaduct en volg het slingerweggetje dat door de vallei eronder voert. Van onderaf ziet het ding er al even imposant uit. Bezoek daarna de panoramaparkeerplaatsen aan het begin en einde. Tijdens de rit over het viaduct zelf wordt je haast gehypnotiseerd door de tuidraden die langs je ramen flitsen.
 
Ook je passagiers zullen genieten van de rit, al was het alleen maar om hun wagenzieke magen na de krommende bergwegen even rust te gunnen op de rechte effen strook inktzwart asfalt. De wegen in deze omgeving zijn het walhalla voor liefhebbers van lekkere weggetjes. Ga je van Millau noordelijk richting Sainte Enimie en Mende, dan ervaar je rijgenot met een grote R. De hoge bergplateaus, cousses op zijn Frans, zijn in tweeën gesneden door de rivieren Tarn, Lot en hun smallere zijtakken.
 
Op weg naar de top krijg je snelle, uitgestrekte wegen voor je kiezen, langs de rivier zijn ze bochtig en vragen alles van je stuurmanskunst. In de verbindingswegen zitten niet te versmaden haarspeldbochten. Combineer de gedetailleerde informatie van een Michelin-kaart met een flinke dosis gezond verstand en je ervaart een tocht die je nooit zult vergeten.
 
Willen je medereizigers liever niet meerijden, laat ze dan achter op de uitkijkpunten op de toppen van de bergen of in een knus cafeetje. Daar genieten ze van een lekkere Roquefort-salade. De melk waarvan deze koning der kazen wordt gemaakt, komt van de schapen die even ten zuiden van Millau grazen. Ook het historische Millau zelf is een bezoek waard. Wedden?
 
Noodnummers (met een vaste telefoon)
Ambulance: 15, politie: 17, brandweer/noodhulp: 18
Met je mobiele telefoon vraag je via 112 om hulp
 
Zo ga je op weg
We verwachten dat je de Belgische grens weet te vinden. Daar pak je de A1 (let wel: de Belgische). Daarna ga je richting Gent/Lille, in Frankrijk richting Parijs, dan naar Orléans en via de A10 naar de A71 richting Vierzon en Clermont Ferrand. Via de A75 bereik je je doel. Al met al is het zo’n 1.150 kilometer rijden vanaf Amsterdam (vanuit Brussel 200 kilometer minder). Het viaduct is een tolweg. Aangezien veel trajecten van de A75 gratis zijn, is het een goedkope reis
 
Hoteltip
Doe eens gek en boek een overnachting in een hotel van het superchique Relais & Chateaux. Bras – Michel et Sébastien is dan een aanrader. Let wel: je moet ver tevoren reserveren. www.michel-bras.com
 
Muziek voor onderweg
Air – Moon Safari
 
De ideale auto
Iets groots waarmee je een flinke rit kunt maken. Een lekkere GT zoals de Aston Martin DBS Volante is perfect; is je beurs wat krapper dan voldoet een Maserati GT
 
De beste auto
Hij moet goed overweg kunnen met slingerweggetjes. Denk eens aan een Megane RS
 
Wat je moet weten
Ga niet zomaar op pad. Buiten de vakantiemaanden is het rustig in de regio. In juli en augustus kun je beter thuis blijven, want dan sta je in Frankrijk in de file tussen andere Nederlanders en Belgen

Reacties