Autonieuws

Race naar de wolken

Race naar de wolken - Foto 1Race naar de wolken - Foto 2
24-07-2007reageer
Afgelopen weekend vond in Amerika de 84e editie van de jaarlijkse Pikes Peak International heuvelklim plaats. Vooraf was er nogal wat te doen rond deze zogenoemde race naar de wolken, want niemand minder dan Nobuhiro ‘monster’ Tajima – de baas van Suzuki Sport – zou er een aanval doen op het dertien jaar oude baanrecord.

Dat record stond met 10 minuten en iets meer dan vier seconden op naam van Amerikaan Rod Millen. Dat is best een indrukwekkende tijd als je weet dat Pikes Peak een traject is van twintig kilometer, waarbij een hoogteverschil van 1.400 meter moet worden overbrugd. En alsof dat niet genoeg is, krijgen de coureurs in het traject maar liefst 156 bochten voor hun kiezen. Het is ook niet voor niets dat Audi nog altijd trots is op de overwinningen die het in de 80-er jaren op de berg in Colorado haalde met de toen net geïntroduceerde quattro techniek.

Maar het ging over Suzuki. Om het record te breken, had de 57-jarige Tajima de beschikking over een Suzuki Vitara. Die was echter wel een beetje aangepast, met als gevolg dat er onder meer een 1.007 pk sterke V6 onder de motorkap lag. En om ervoor te zorgen dat dit tot XL7 Hill Climb Special gevaarte niet op zou stijgen, werden ook nog wat vierkante meters spoilers en bodykit gemonteerd. Vorig jaar won Tajima de race trouwens ook al, maar toen had hij een auto met ‘maar’ 940 pk.

Inmiddels is gebleken dat Suzuki zijn huiswerk goed heeft gedaan. Tajima eindigde als winnaar, en reed ongeveer drie seconde van de recordtijd van Millen af. Dat betekent een tijd van 10 minuten en 1 seconde en nog wat tienden. Kennelijk was dat toch ietwat teleurstellend, want Suzuki heeft al laten weten volgend jaar terug te keren om dan de magische grens van 10 minuten te doorbreken. Dan zijn ze pas echt in de wolken.

Geen reacties

Geen reacties ontvangen op dit bericht.

Plaats zelf een bericht

Je krijgt automatisch van ons een mailtje met daarin je reactie én een link.
Door op die link te klikken activeer je je bericht op onze site...

Bedankt voor je reactie

Klik op de link die nu naar je gemaild wordt...